ormhassel och höstlöv

utanför fortsätter det att blåsa. Höstlöven flyger rasslande omkring utanför och jag har precis gått in efter att ha rensat lite i stensättningen på framsidan. Eller stensättning är kanske inte rätt ord. Det är som en vallgrav av sten i olika storlekar framför huset. Från små stenar på någon centimeter till större i olika färger. En del kom hem med min farbror för ett gäng år sedan när vi började att göra iordning framsidan. De andra kommer ifrån trädgården och när vi började ta bort stensättningen för att gräva pool. Det är vackert med alla dessa olika färger och storlekar.

Länge har jag funderat på om det bara skall vara sten där eller om det skall vara något annat. Plantering av något eller kanske lampor? Idag har jag gjort slag i saken och beställt en ormhassel. En sådan där med de vackra snurrande grenarna. Den skall nu få plats där ute mitt bland stenarna.

Jag tror det kommer att bli fint. Det blir också dubbla lager at markduk så förhoppningsvis kommer inte en massa ogräs underifrån att ta sig upp så som det gjort nu innan. Det ser så tråkigt ut med en massa grönt i form av maskrosor eller åkerfräken. Löven är svårt att göra något åt denna tiden på året.

Höstöven. De verkar komma överallt ifrån och samlas mitt ibland stenarna. I alla möjliga olika färger. Bruna och spröda, gröna, gula och röda. Tjocka och tunna. De tränger sig ned mellan stenarna och jag gör mitt bästa för att hitta dem och plocka upp dem. När de istället får hamna i komposten eller rabatten på baksidan kan de göra bra mycket mera nytta och tillföra näring tillbaka till jorden.

Förutom ormhasseln som jag funderat på länge och nu slagit till på så funderar jag mycket på vilka perenner som skall få plats i min rabatt. Jag vill ha en matta av perenner med olika färg och form som skall ta plats i backen ned. Samtidigt är jag jättevelig. Vad kan passa i en backe liksom? Nu när hösten kommer dessutom vet jag inte riktigt vad jag skall göra. Skall jag planera och plantera redan nu eller skall jag vänta in våren? Spännande.

jag ser fram emot nästa säsong med trädgården här hemma på lyckorna.

Leave a Reply