rensa bland sladdar projekt v 45

Du har säkert en uppsjö av sladdar på olika ställen i hemmet – de hör till telefoner, kameror, powerbanks, datorer, verktyg, rakapparater, locktång… Allting som kan laddas har oftast med sig en lös sladd vid köpet. Alla dessa behöver du någon gång ibland gå igenom. Detta av två anledningar. Ofta blir sladden kvar även om du rensat ut apparaten den kom med, för vi blir osäkra på vilken sladd som hör vart och vill ogärna slänga något vi tror att vi kan komma att behöva någon gång. Men det är framförallt bra att gå igenom sladdarna för att organisera dem så att du hittar det du behöver när du behöver det. Så här går du tillväga för att rensa och organisera bland dina sladdar.

CHECKLISTA SLADDAR:

1. Samla ihop alla laddare, sladdar, gamla hörlurar, usb-kablar, adaptrar m.m. som finns på olika ställen i ditt hem.

2.  Gruppera dina sladdar i den mån de hör ihop. Lägg datorsladdar, mobilsladdar, laddare till elektriska apparater som tandborstar eller rakapparater, usb-kablar osv. för sig.

3. Rensa bland sladdarna. Om du inte vet vad sladden hör till och om du inte använt den på länge hör den sannolikt till någon apparat som gått sönder eller som du gjort dig av med, och då ska den rensas bort.

4. Har du inte märkt dina sladdar? Gör det nu så att du fortsättningsvis vet vad de hör till. Du kan göra det genom att skriva på en bit märkningstejp och klistra runt sladden så att texten sticker ut, eller använda en märkningsapparat.

5. Bestäm var du ska förvara dina laddare och sladdar framöver. Rengör den ytan och dela upp den i mindre lådor. Ett annat sätt är att lägga varje sladd eller laddare i var sin låda, plastbehållare eller burk. Eller vik in dem i var sin tom toarulle! På så sätt trasslar de inte in sig lika lätt in sig i varandra. Du kan i så fall tejpa ihop toapappersrullarna och fylla en låda med dem. Se till att sladdarnas ändar är vända uppåt så att du lätt kan se dem och märk upp även rullarna.

6. Laddare kan finnas vid olika laddningsstationer i hemmet exempelvis. Om du vill ha dem på flera ställen, skapa bestämda laddningsstationer åt dem.

7. Belöna dig själv!

Ett tips framöver är att märka upp alla laddare och sladdar så fort du packar upp någon elektrisk apparat. På så sätt kommer du alltid att veta vad de hör till!

en uppsjö av sladdar, ja det har vi men ordning på dem har vi redan. Min man har nämligen en förkärlek på att samla på sig en massa saker, kartonger är en sådan sak, de måste helt enkelt sparas på i åravis ifall man skulle kanske kunna tänkas behöva dem igen. Sladdar är en annan sådan sak. Vem sjutton vet när man kan behöva en sladd. Ett tag låg det sladdar lite här ch var i skåp och lådor. Men redan för ett par år sedan började jag sortera dem och tvingade make att göra det samma. Man behöver kanske inte heller ha 4-5 st av samma sort som man kan tänkas knappt komma att använda igen. Inte heller spara på sladdar där man inte längre har kvar saken som de en gång tillhörde. Numera är sladdarna i lådor på två olika ställe, ena i ett skåp under trappan i en stor låda, prydligt ihoprullade och ett snöre runt om så att de inte blir enorma ormbo av sladdar. Och annars i förrådet. Förlängningssladdar ligger i kistan i trappen och utomhus är i källaren. EN hel del är dessutom märkta, kanske jag kan bli bättre på att märka de allra sista.  För total sladdkoll.

Leave a Reply