organisera tankar och idéer – projekt v 52

Ännu ett projekt som jag känner mig väl hemma med 🙂

 

“Årets sista veckans projekt! Tänkte att detta skulle lämpa sig som en avslutning för året.

För att hemmet ska fungera måste det även vara ordning och reda i  huvudet. Så är det om du frågar mig i alla fall. För är du tankspridd så glömmer du bort saker. Samma sak med idéer. Det gäller att fånga dem och samla ihop dem så att du vet var du har dem när du behöver ta fram dem. Men detta kräver en struktur. Du ska inte behöva fundera över var du ska förvara en viss tanke eller idé varje gång den dyker upp. Då är det ju bråttom så att du inte hinner glömma.

Därför gäller det att hitta verktyg som gör det möjligt för dig att hålla ordning på dina tankar och idéer. Och då finns det så klart ett antal alternativ att välja mellan. Är det några snabba tankar som du ska fånga när du är på språng så är det kanske svårt att skriva ner det i ett anteckningsblock varje gång. Numera är det kanske lättast att göra det i mobilen, som för övrigt också har ett digitalt anteckningsblock. Det använder jag också till att fånga små enstaka saker som jag behöver ha uppskrivna och samlade någonstans.

Checklista tankar och idéer:

Vilka saker behöver du samla ihop? Vad är det som du känner att du inte har tänkt ut ett bra system för? Skriv ner dessa saker.

Fundera igenom hur och när du kommer att behöva komma åt informationen. Är det bra att ha tillgång till den både via mobilen och datorn eller räcker det med mobilen? Om du skriver ner mycket så kan det finnas en poäng med att kunna anteckna både via mobilen och datorn.

Fundera igenom vilka verktyg som passar dig bäst för dina olika slags idésamlingar. Det är viktigt att du bestämmer dig för ett verktyg för varje samling. Digital finns det en uppsjö av appar och webbverktyg som du använda. Några exempel är Pinterest, Evernote, Trello eller Keep. Om du exempelvis har bestämt dig för att använda dig av Pinterest för dina idéer för hemmet så är det endast i Pinterest du ska samla allt inom detta. Även om du gör en liten anteckning så kan du ta bild på den eller en skärmdupt och lägga upp där.

När du har skapat en bra struktur för dina tankar och idéer så gäller det att överföra dem du redan har till ställen som du har bestämt dig för att använda framöver. Detta kan ta lite eller mycket tid beroende på hur mycket du har samlat på dig. Den här punkten kan kanske kännas jobbig för den är enbart administrativ, men tänk på att det är nu du samtidigt skapar en vana för hur du ska samla information framöver. Gör du det några gånger så kommer det vara naturligt var du ska spara en idé eller en tanke nästa gång du kommer på den.”

En av de sakerna som varit mest talande under de år som jag följt dessa utmaningar/projekt ifrån förvaringsdrottningen och som förvånade mig i början är det faktum att jag tydligen redan är mer organiserad än vad jag trodde. Många gånger har jag upptäckt att veckans uppdrag är något som jag precis själv har gjort, planerat eller åtgärdat. Vad det gäller planeringar så har jag de senaste åren gjort års och månadsplaneringar här i bloggen vilket är ett alldeles utmärkt tillfälle att få göra nu som en slutkläm på 2017 och uppstart på planeringen inför 2018.  En annan sak som jag planerar att göra och har tänkt på lite sista tiden är en form av veckoplanering för familjens sysslor för att få ordning och känna att alla är lika delaktiga. Detta blir också en uppgift för dagen. vad det gäller strukturer för tankar och idéer har jag en fysisk bok som alltid ligger i handväskan. I den samlar jag utklipp, länkar, sidor, idéer osv, den är väldigt sliten numera efter att ha varit överallt. I mobil/dator har jag en inspirationsmapp där jag samlar bilder som inspirerar mig eller är något som jag önskar göra.

Så förutom det som jag skall titta över nu så känner jag att jag redan har bra koll på dagens uppgift.

Leave a Reply