projekt v 48 – julpynta och julstäda

Snart är julen här. Det brukas olika med när man vill börja julfeja och pynta – och i vilken utsträckning man gör det. Men det är i alla händelser inte fel att göra en riktig storstädning så här i slutet av året, så att det känns rent och fräscht inför det nya.

Julledigheten ska ju helst vara en tid för avkoppling – men för många innebär alla förberedelser också en hel del stress och press – ibland onödig sådan. Istället för att hinna njuta av den är vi så utmattade att den bara passerar. Så se inte den här veckans uppdrag som sten på börda, utan prioritera endast det du bryr dig om på riktigt. Försök att ta bort alla måsten som ska göras ”bara för att” – någon rätt som alltid ska lagas fastän ingen egentligen gillar den, eller något som ni alltid brukar städa fastän ingen bryr sig.

Om detta projekt inte passar dig just nu så kan du byta vecka med något annat projekt. Huvudsaken är att det blir gjort i den utsträckningen som ger dig en skön julstämning!

Härligt projekt denna veckan. Själv kommer jag inte hålla det fullt ut men till viss del. Förbereda och påbörja julstädning. Men också göra en plan för att få gjort de saker som inte blir gjorda i helgen på listan 🙂

CHECKLISTA JULPYNTA OCH JULSTÄDA:

Bestäm vad som verkligen behöver julstädas och skriv ner det på ett papper så att du har en konkret plan. Med detta sagt så kommer här några exempel på vad som kan ingå i julstädningen utöver vanlig grundstädning och allmänt plockande:

☐ Tvätta fönster. –  fönstertvätt kommer bli av nästa vecka 

☐ Tvätta och byta gardiner. – använder knappt gardiner så denna hoppas vi över

☐ Göra fint i fönstren. – gjort i nästan alla. Julstjärnorna från förra året har redan kommit upp. Älskar dem.

☐ Dammtorka alla ytor. – påbörjad idag, slutförs i morgon

☐ Dammsuga soffan och tvätta sofföverdrag vid behov. – ny soffa som inte behövs tvättas, men kuddar skall bytas ut.

☐ Vädra kuddar, madrasser och täcken. – nästa helg när maken jobbar skift.

☐ Rengöra kakel och fogar i badrummet. – hoppar just nu och får ta itu med senare

☐ Rengöra ugnen och micron. – nästa helg när maken jobbar skift

☐ Julpynta och klä julgranen. – görs till lucia

☐ Belöna dig själv. Och glöm inte att njuta av julstämningen som du har skapat!

Vad jag/vi gjort istället för att få julstämning.

Ordnat julbelysningen ute. Baksidan har röd belysning, samma som förra året. Framsidan har vanlig vit belysning som sattes upp förra helgen men inte riktigt har fungerat. Idag ordnade vi till den och upptäckte då att en av skarvarna satt löst och därför lyste den inte. Nu lyser den så fint och ger en härlig stämning. Utöver det tog vi tag i andra “Måsten” på listan så som att tvätta räckena i trappan, de var dessutom ganska slitna med avskavd färg så färg införskaffades och idag har jag målat alla räcken. Även dörrarna som var smutsiga efter alla barnahänder som genom åren inte alltid använt handtagen och lite skavda efter att den barnfamilj bott där i 5.5 år. Nu är de tvättade och fint vita igen. Kanske inte så juligt men en stor del för mig i att känna att det är fint hemma. Mattorna i trappan fick sig också en omgång med dammsugaren och alla lister torkades av. Nu skall jag dessutom göra en städplan för dessa sista veckor inför jul för att undvika att bli stressad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply