rensa och organisera frysen – projekt v 6

rensa och organisera frysen 

Att frosta av och gå igenom frysen behöver också göras minst en gång per år – och när vi ändå gör det så är det ju ett ypperligt tillfälle att även organisera den för att lättare hitta i den framöver. En annan positiv bieffekt är att en avfrostad frys både drar mindre ström och håller maten kallare. Så det är också bra för plånboken och miljön. Bara fördelar alltså!

CHECKLISTA FRYSEN:

1. Stäng av frysen och ta ut allt ur den.

2. Ställ frysvarorna utomhus på din balkong eller altan. Eller packa ner allt i frysväskor.

3. Om du inte har en självavfrostande frys så måste du frosta av den själv. Lägg en ugnsplåt på golvet framför frysen med en frottéhandduk under, eller en avfrostningsduk, som fångar upp smältvattnet.

4. För att frosta av snabbare kan du ställa in kastruller med kokhett vatten på isen som du byter ut efter hand – d.v.s du ställer de heta kastrullerna på isen som ska smältas bort, inte där isen redan är borta. Hjälp försiktigt till att torka bort isen när den lossar, men använd inga vassa verktyg. Viktigt.

5. Rengör den avfrostade frysen samt plastbackarna. Väggar, hyllor och gummilister samlar på sig smuts.

6. Gå igenom alla livsmedel som du förvarade i frysen. Kasta de som är gamla (kan vara svårt att avgöra om du inte har märkt upp dem med datum, men ibland är det ändå uppenbart).

7. Kan du lägga över några livsmedel i mindre förpackningar och på så sätt spara plats? Gör det i så fall.

8. Organisera varorna i lika många grupper som du har frysfack så vinner du en hel del tid och sparar el på att slippa att leta efter dem framöver. Förslag på fördelningen i frysen kan exempelvis vara fisk/kött, halvfabrikat/matlådor, frysta grönsaker/bär, bröd, glass/kakor.

9. Märk upp frysfacken med det som ska vara inuti. Det kan du göra med en frystejp eller genom att bara tejpa fast en pappersremsa med text. Se bara till att ytan du klistrar på är torr och har rumstemperatur.

10. Sätt på frysen igen och ställ tillbaka lådorna. Lägg tillbaka varorna enligt den nya ordningen.

11. Om ni är flera i hushållet – gå igenom dem nya ordningen med alla så att de vet var de ska kolla när de vill hitta något i frysen.

12. Belöna dig själv!

Nu när du har gått igenom och rensat frysen har du på köpet fått en överblick över vad du snart bör äta upp och vad du saknar eller har för mycket av. Ifall du inte har gjort det hittills är ett tips att fortsättningsvis alltid märka din frysta mat med datum för att lättare kunna rensa och välja att äta upp saker i lämplig ordning.

Perfekt veckouppdrag för mig. Frysen har under en lång tid rymt allt för mycket som jag inte riktigt haft överblick över. Hemma på lyckorna hade ett helt nyrenoverat kök när vi flyttade in. Jättefint och fräscht men helt och hållet planerat av någon annan efter deras önskemål och funktioner som passade in för dem. Köket är snyggt men i vissa delar helt fel för oss. Kylen och frysen var ett par år gamla när vi flyttade in och nu har de lagt på 5 år till. Snygga i rostfritt men inte de jag hade valt. Dock självavfrostande vilket är en klar fördel 🙂


idag ger jag mig alltså på frysen till vänster.

den ser kanske inte så stökig ut här men det är oorganiserat. Så allt fick komma ur för överblick och uppfräschning. Sedan alla lådor och fack torkats ur ordentligt så har jag organiserat om i lådorna. Grönsaker i en, kött och fisk i en annan, bröd för sig och ett fack för tomatbaser jag gjort från fjolårets tomater. Lite allt för gammal och frysskadad mat fick slängas och nu fick det helt plötsligt lite ledig plats förutom bättre översikt.

En annan klar förbättring blev en låda med mat för barn. Inte barnmat då alltså utan mat som är lätt för barnen att ta fram, värma och äta. Våra barn börjar bli så stora alla tre att de kommer att komma hem innan vi är hemma och även ibland vara hemma själva. Då behöver det finnas en låda med mat som de vet är deras att ta vad som de önskar eller passar för tillfället. Helst inte bara piroger då 😉

Leave a Reply