nyårskrönika 2019

Tvåtusennitton började på Fyllinge. I mörkret, dimman och röken föddes januari i den kalla natten. Tillsammans med fina vänner. Trots nyårsjobb för maken blev det en fin start.

Året startades med fortsättning av den stora renovering som vi påbörjat året innan. Nya fönster i vardagsrum och Adrians rum kom på plats i januari. En uppdatering av badrummet på och nu var det dax för att påbörja uterummet vilket vi trodde var en hyfsat enkel sak. I slutet av januari snöade det en kortare sväng. Men inte ens då låg snön kvar speciellt länge. sista januari var jag i Stockholm på möte med barnmorskeförbundets första omgång med fackligt förtroendevalda och skyddsombud. Uppstart för något nytt och historiskt. Började med nya smärtmediciner.

i februari var längtan ut i trädgården stor. Glädjen över att kunna komma ut i trädgården var stor. Mycket att göra inför den kommande studenten. I mitten av februari var det tillräckligt bra väder för att komma ut

mars blev det åter mycket trädgårdsarbete. Två spadar gick hädan och fönster till resten av huset beställdes. Rensade i backen på gamla intorkade nyponbuskar och grävde fram stentrappan i backen ned. I mars började vi riva det gamla uterummet. Det nya skulle bli likadant och vi valde att återbruka skjutfönsterna. Sista mars blev även vår älskade Adde 14 åring.

I april hade jag hit en trädgårdskonsult som hjälpte till med att göra en plan för trädgården frammöver, så nu finns det massa inspiration till att gräva, ändra och fixa. Allt kommer inte att bli klart nu i år men det får vara ett arbete som sträcker sig över en längre tid framöver. Vi lånade även mammas och pappas nya husbil och provbodde/åkte i den en helg inför kommande semestertripp i sommar med husbilen. Alla nya fönster kom hem och Vi fick lånat en minigrävare som maken grävde poolhålet med.

Maj bjuder på mycket trädgårdsarbete. Jag gör om stensättningen på framsidan med dubbla markdukar och rensning av stenen. Planterar i backen ned. Plockar plantor från trädgården och sätter ned i rabatten. Allt för att få det fint till studenten. En och en halv månad !?! efter att uterummet revs påbörjas bygget av det nya. Inte direkt något som vi är nöjda med. Här börjas även renoveringen av garaget och alla de dåliga plankorna togs bort. Nya brädor och ny färg gör allt så mycket bättre. Även grunden på uterummet får sig ny färg och de nya köksfönsterna kommer på plats. I maj är det även 18 månader sedan min cykelolycka. Besvären har tyvärr inte försvunnit. I maj var jag även på facklig grundutbildning i Stockholm.

I juni tar älskade Samuel studenten. Allt som skulle vara färdigt var inte det trots upprepade löften. Men studentdagen kom med fantastiskt väder. maken blev sjuk och inlagd på Kava, akut blödande magsår. Tror aldrig jag varit så frustrerad över allt som inte blir klart. Barnen går på sommarlov och vi laddar för campingsemestern och resan ned i Europa med vänner. Dagen efter midsommar landar vi i Kroatien för 15 dagars sol och bad. Första campingen på Krk var fantastisk och efter en vecka drar vi vidare mot Zaton.

juli startat i Kroatien, en vecka på Zaton innan vi drar vidare hemåt mot Sverige. 9 juli landar vi återigen hemma på lyckorna. Ingenting har hänt på renoveringen hemma undertiden trots löften. I slutet av juli river vi den dåliga fasaden på ena sidan av huset och får sedan hjälp att sätta upp ny och byta resterande fönster.

augusti innebär jobb både på jobbet och jobb hemma. Vi har fått ultimatum av banken att vi skall ha en värdering av huset i augusti och stressar som sjutton för detta. Målar fasad, trappan ute, nytt räcke till trappan. Jag skickar in en förfrågan om att ändra fasadfärg på huset och får snabbt tillbaka från kommunen att det inte behövs något bygglov för detta. Inte många timmar efter det svaret har jag målat min första gula tegelvägg vit. Så bra det blev. Köket får nya lister till fönsterna och mosaik bakom bänkskivan. I augusti börjar lilltjejen 7an mellankillen 8an och storegrabben på högskolan. Vad hände? Hur blev de så stora?

i september begraver vi makens morfar. Nästan 90 år gammal. Vi drar på vuxen helg med BFFs, Helsingborg, Helsingör och hotellnatt med våra goda vänner familjen Z.

Oktober börjar renoveringen av Loppans rum. Nu vill hon ha andra färger än innan. Bort med blommor och lila och fram med vitt och grått.

November, lillan fyller tonåring. Jag fyller 44 och åker till Stockholm på kongress med barnmorskeförbundet.

december. Store grabben fyller 19. Julen firar vi hemma bara familjen eftersom maken jobbar natt.

Leave a Reply